Sømna kirke på Vik i Sømna

Dåp

I Den norske kirke blir de fleste døpt som spedbarn, men det er ingen aldersgrense for dåp. Noen ganger er det dåp av (udøpte) ungdommer i konfirmasjonstiden. Alle døpte blir automatisk medlemmer i kirken, samtidig som de også blir en del av fellesskapet med alle døpte i den verdensvide, universelle kirken.

De som ønsker dåp i Sømna kirke, tar først kontakt med oss for å finne en søndag som passer. Dåpen foregår som en del av gudstjenesten søndag kl.11 (en sjelden gang er gudstjenesten på ettermiddagen). De aktuelle søndagene står merket med ”dåp” på gudstjenestelisten (den finner du øverst under Kirkelige handlinger). Når det nærmer seg tid for dåpen er dere også med på en dåpssamtale. Denne foregår enten ved at presten kommer hjem til dere, eller på prestekontoret (noen ganger også i kirken, dersom det er flere dåp samme søndag).

Hvis dere ikke bor i Sømna menighet men ønsker dåp her, tar dere kontakt med menigheten der dere bor og melder dåpen der (etter at dere har avtalt dag med oss!). Hovedregelen er at dere da også har dåpssamtalen der dere bor. Ring oss så noen dager før dåpen for å få litt praktisk info.

For dere som har tilknytning til Trælnes kan vi nevne at det i tillegg til høytidene er tre gudstjenester med dåpsmulighet der årlig (januar/februar – september/oktober – 2.søndag i advent, alle som regel kl.13). Dåp ordnes da gjennom Brønnøy menighet, men dåpssamtalen er ofte her i Sømna menighet i og med at sømnapresten vanligvis har disse gudstjenestene.

Barnet som døpes skal ha faddere. Det skal være mellom to og seks faddere, og minst to av dem må være tilstede under dåpen. Foreldrene regnes ikke som faddere. Fadderne skal ha fylt 15 år og være medlem av Den norske kirke eller et annet kirkesamfunn som anerkjenner barnedåp. Alle fadderne føres inn i kirkeboken sammen med andre opplysninger om barnets dåp.

I Sømna menighet er dåpen først i gudstjenesten. Dåpsbarnet bæres inn i prosesjon ved gudstjenestens start. Foruten foreldre og evt. søsken er fadderne med i prosesjonen. På vei inn gjør vi en stopp ved lysgloben midt i kirken og en av fadderne tenner et lys for barnet der. Fra gammelt av har det vært en spesiell ære å få bære barnet til døpefonten (gudmor) og å ta av luen. Noen holder fremdeles på denne skikken, men det er opp til hver enkelt familie. Søsken eller andre barn i dåpsfølget kan være dåpshjelpere (tørke av hodet og overrekke dåpslyset – to oppgaver). Vi spør også noen fra dåpsfølget om de vil lese de to bibeltekstene som alltid leses i forkant av barnedåp (Matteus 28,18-20 og Markus 10,13-16).

Det vi trenger av opplysninger i forkant av dåpen er:
Barnets fødselsattest
Fødselsnummer til dere foreldre
Navn og adresse på fadderne

Velkommen til dåp!

Jan31